torsdag, juni 29, 2006

I was born with a shoe loving gene!

Ni missade förstås inte heller "Lyxiga skor"?!
Själv tycker jag att de överdriver effekten av högklackade skor. För mig räcker det med fina skor.
Kanske nästa resa blir till Florens och skomuseet där!

P. propsade på att jag skulle ta in bild på hans finaste skor - motocross-stövlarna!

onsdag, juni 28, 2006

Felköp

















Ytligheter visas nu bloggares felköp av olika slag. Kul att läsa! Fast de flesta verkar rätt harmlösa, jag skulle kunna bidra med betydligt "värre". Ett av dem håller jag fö på att sälja på Tradera just nu, dessa söta skor som tyvärr klämmer.
Rekordet i felköp hörde jag av en kompis häromdagen som lite stressat hade slagit till på bikini och matchande solklänning för 250 + 350 spänn under semester på Teneriffa. Det var först när hon var hemma igen som hon insåg att det var euro!

Turnén över


















Sedan i mars har jag varit på turné. I måndags/tisdags var det dags för det fjärde och sista stoppet, så det har inte varit en sån värst intensiv turné. Däremot var vår dag i tisdags på NordInfolitts sommarskola mycket intensiv. Konferensen var förlagd på Djuröbadens pensionat som var ett mycket trivsamt ställe. Innan vi for från konferensen förärades vi ett glas ur serien Stockholm schnapps - munblåst glas med gravyrer inspirerade av Stockholms arkitektur. Mitt glas hade hämtat inspiration från Skansen.

lördag, juni 24, 2006

Ny lekplats

















Vi har fått en ny lekplats i Bålsta som är så fin, tycker jag. Idag blev den testad av Systrarna Hansson. Jag var lite orolig över att jag överreklamerat den, men den fick godkänt.



Vad tänkte ni?

Jag tänkte intensivt på Henkes mamma när han skulle lägga straffen.
Oj oj oj.
Vad nervös hon måste ha varit.

Olycksfågeln

Jag var inte så imponerad av Isprinsessan och tyckte att Stenhuggaren var sådär, men att Predikanten var riktigt bra. Olycksfågeln, Camilla Läckbergs senaste deckare känns dock tunn. Jag tycker det är svårt att bedöma språk, men här jag lägger märke till det. Det liksom stolpar sig fram.
Och: Ska man känna sig nöjd när man anade vem mördaren var på ett tidigt stadium?

Kjolar

L. är inte hemma (även om hon varit det så skulle hon inte varit vaken...) så jag lånade hennes spegel för att fota senaste kjolen som jag gjorde klar igår. Lite i snävaste laget (eller är det alla fester och rabarberpajer som ger sig till känna?) men tyget är i stretchmaterial, så en cykeltur ska nog fixa den saken.

Nu ska jag testa att tvätta ett par gympadojsballerinor i samma gröna nyans som linnet och se hur det går.

Nytt försök



Nu gör jag ett sista försök till att skjortblusklänningen, nä kjolen kommer till användning.

måndag, juni 19, 2006

Stockholms universitet

Jag har sökt några kurser på Sthlms universitet och skickat in universitetspoäng och högskolepoäng och arbetsintyg, men fick ett brev om att mina "chanser att komma in på sökt kurs/linje ökar" om jag skickar in gymnasiebetyg.
På något sätt trodde jag att mina universitetspoäng förutsatte att jag hade gymnasiebehörighet, men det var att dra förhastade slutsatser.

Urban outfitters

Häromveckan skrev jag om Urban Outfitters här i bloggen. Sen hörde jag en sidoreplik i en amerikansk film i stil med "Vadå, ska du jobba på ica, eller?!" (You gonna find a work at Urban Outfitters - or what?!) och då fick jag för mig att U.O. kanske inte hade någon rolig klang? Jag har ju aldrig varit i USA. Så vad vet jag?
Men nu läser jag via Annas blog feat Mel E att U.O. ska öppna i Stockholm och att flera läsare jublar. Det blir spännande att se vad de erbjuder. I verkligheten.

torsdag, juni 15, 2006

Göra sin röst hörd

Igår deltog jag vid prisceremonin där Marit Paulsen fick Jan Fridegårdspriset. Ola Larsmo, som sitter i juryn, sa att Jan Fridegård hade ambitionen att ge röst åt alla de som inte fått chans att få sin röst hörd. Marit Paulsen, å sin sida, lovade att aldrig tala i någon annans namn än sitt eget.

Jag tänkte att bloggen, eller Internet, verkligen är en möjlighet att göra sin röst hörd. Och att många tar den.
Fast sen tänkte jag på konferensen jag var på i Sydafrika för några år sedan, som informerade om att 1% av jordens Internetuppkopplingar är i Afrika - och då är nästan alla i just Sydafrika. Och jag tänker på de skolbibliotek jag såg i Sydafrika. Där fanns allt från stampat jordgolv med skåp fulla av böcker som inte passade målgruppen (som en slags symboler?) till fantastiska bibliotek med alla moderna hjälpmedel.
Förutsättningarna är olika. Jag använder nu min möjlighet att påpeka det.

tisdag, juni 13, 2006

Ballong-skjortblus-klänning?

Idag i Stockholm såg jag en kvinna som hade en skjortblusklänning som övergick i ballongkjol. Klänningen var brun och "ballongen" vit. Vita detaljer runt krage och ärmar.
Väldigt, väldigt snyggt. Och kul!
Igår köpte jag en svart skjortblusklänning på Lindex, som jag ska lämna tillbaka imorgon. Eller ska jag försöka sy om?

söndag, juni 11, 2006

Kjolmani

Fredagens nominering gav mig en otrolig energikick. Efter att ha gått med ett fånigt smil hela fredagen vaknade jag upp på lördagmorgonen, nästan omedelbart sittandes vid symaskinen! Efter att ha testanvänt min skjortblusklänning några dagar hemma, så konstaterade jag att den var en flopp... Nu har jag klippt sönder den och sytt en kjol. Inspirerad av norska märket Arne & Carlos sydde jag på variant av volanger (det blev en fegvariant - kjol med tydligare inspiration från A & C är under produktion).
Jag är lite tveksam. Är det en ny flopp?
Eller är det OK och ska dessutom kompletteras med lite band?

Update: Jag sydde på banden. Nu får vi se om den blir använd, också...

Update 2: Nä. Den är körd. Helt fel.

fredag, juni 09, 2006

JIPPIII

Tre nominerade till Bibliotekssveriges främsta utmärkelse

Det ena biblioteket experimenterar, det andra vidgar sina gränser och det tredje satsar på pedagogik. Ett av dem kommer att koras till Årets bibliotek vid bok- och biblioteksmässan i september. De nominerade är Håbo bibliotek, Nordiska Afrikainstitutets bibliotek i Uppsala samt Bibliotek och IT vid Malmö högskola.

Så här motiverar Årets bibliotek-juryn sitt val:

Håbo bibliotek är i sanning ett lärande bibliotek som, trots att det är litet, på ett föredömligt sätt visar vägen för andra. Genom att tillämpa såväl teoretiska modeller som ett aktivt experimenterande har man utvecklat metoder för informationssökning och medieplanering med tonvikt på barn och unga. Utvecklingsarbetet sker i nära samverkan med skolor och förskolor, och alltid med kvalitet och användarfunktion i fokus.

torsdag, juni 08, 2006

Re:form

"Svensk och skandinavisk form är berömd över hela världen för sin modernitet, sin funktionalitet och sin blonda renhet. Men det gäller inte längre. Svensk samtida konsthantverk under debatt."
Så står det på framsidan av den bok jag läser nu: RE:FORM som publicerades i anslutning till utställningen "100 tankar om konsthantverk", Riksutställningar, 2005. Den utställningen missade jag. Nu läser jag alltså boken istället som består av 9 essäer. Jag har läst några av essäerna två gånger redan, men när ett ämne, som man tyckt varit oproblematiskt, plötsligt problematiseras så tar det lite tid. Jag räknar dock med att återkomma med inlägg om min läsning...

onsdag, juni 07, 2006

Rulltrappan rullar m.fl.

På Nationaldagen spelade Ola Magnell i Bålsta! Ännu kan jag många texter utantill och det kunde visst många till, visade det sig, när Ola sänkte volymen för att kolla om vi var med!

tisdag, juni 06, 2006

Purse Power

Började Nationaldagsfirandet med att hänga framför TV:n och se en usel film - MEN, mitt i denna usla film kom en obetalbar raplåt till handväskans lov! Marci X! Jag är beredd att köpa DVD:n bara för att få se denna hyllning en gång till!

måndag, juni 05, 2006

En svart vår

En författare som lånas mycket är George Pelecanos, så jag tänkte att jag skulle pröva honom genom att läsa den senaste - En svart vår.
Ja. Nu är det gjort. Dags för en annan författare. (Okej, okej, okej...det var lite intressant att få stämningsbilder från tiden när Martin Luther King var som störst och inse hur otroligt rasistiskt Washington var då och personbeskrivningarna var bra, men...näää, deppigt kändes det hela tiden. Socialrealism utan spänning.)

söndag, juni 04, 2006

Erik Mortensen



















I foajén till Fredrikshavns bibliotek fanns en
utställning med modeteckningar av Erik Mortensen, 1926-1998. Erik Mortensen är en av Danmarks mest kända modeskapare och sydde bl.a. kläder till drottning Margerethe. En av hans mest kända klänningar kallas "blaekspruttekjolen" och med den som förebild har en annan konstnär skapat en skulptur!

Mental ålder

Till och från har jag ju ojat mig i denna blogg och vädrat min oro för att jag, som är så gammal, kanske har för ungdomliga plagg och därmed blir pinsam... Min syster gav mig respit till 50-årsdagen. Idag i DN Söndag tas också frågan upp vid sidan om en genomgång av tyska klädmärken. Lisbeth Borger-Bendegard skriver såhär om märket Apriori: "Hög modegrad, stort utbud. Vänder sig till kvinnan 35 plus. Som alltid gäller det den mentala åldern. Man kan strunta i mode vid tjugo och älska det vid åttio."
Fast vad betyder det egentligen? Att jag som är 45 mentalt sätt kan gilla mode som egentligen är tänkt att passa 35 åringar?

lördag, juni 03, 2006

Vallgatan

Vallgatan i Göteborg - och gatorna runt omkring - är ett väldigt trevligt promenadstråk, tycker jag. Där finns det mesta! Bl.a. slank jag in i en garnaffär, Strikk, som var något utöver det vanliga. Efter mycket velande kom jag ut med en härva och en idé för mitt upprepade garn.
Dessutom hittade jag en ny garntyp av japanska märket Noro. Det var som en blandning mellan papper och lin (?).

Studieresa till danmark

Vi har varit till Danmark och tittat på barnbibliotek. Jag är alldeles uppfyld av alla nya tankar som nu ska stötas och blötas.... På Fredrikshavns bibliotek hade de en liten utklädningshörna med STOOR spegel. Ali Baba var temat...

Stooort var också halsbandet (mitt är två från vänster i svart, känns ungefär som man har på sig ett extra klädesplagg) jag köpte i F-havn till starkt reducerat pris. Dessutom slank en klänning av dansk design med, Noa Noa. Egentligen inte meningen, jag menar; det är roligare med inhemsk design som man inte hittar i varje gathörn i Sverige, men... grönturkos, lång ärm och bra längd. Men kanske lite för snäll?

Sen när jag kom till Göteborg och hade en timme att flanera på Vallgatan så hittade jag affären som har Camper. Den heter noll.3. Själv tyckte jag inte det var så märkvärdigt att de hade just "mina" skor i min storlek, men butiksínnehavaren tyckte att jag hade stor tur. Då får man väl se det som ett tecken? Att skorna liksom hörde till mig? Dessutom har de just samma turkosa nyans på ena sidan som i klänningen. Då blev klänningen lite mindre "snäll"...

(Hur man rättfärdigar ett köp med ett nytt köp...)