tisdag, juli 31, 2007

Basker














Jag tror att man kan påstå att baskern var ett nyckelplagg i Ingmar Bergmans outfits.

Baskern ingår även i min basgarderob. Här ser ni tre av dem.

måndag, juli 30, 2007

Att inge falska förhoppningar?














Ja...vad ska man säga. Det gick inte att sluta. Många missförstådda pärlor har jag! Men jag har bara använt sådant som jag redan hade - inga nyinköp!
Men: mitt under mitt belåtna upprättelsearbete för den "fula pärlan" slog mig en ny tanke: tänk om jag nu, genom att ge de fula pärlorna ett nytt liv i ett armband skapar en massa falska förhoppningar hos pärlorna? - Tänk om ingen vill ha armbanden???

söndag, juli 29, 2007

Sisyfosarbete?















En av ambitionerna för semestern var att städa mitt rum. Jag menar "städa" i betydelsen få ordning i grunden, inte bara mocka undan det värsta. Så häromdagen började med att gå igenom mina pärlor; sortera och gallra bort.
Men så är jag så himla barnslig, jag tycker liksom synd om vissa pärlor som inte blivit använda. Att pärlan inte kan hjälpa att den inte är så flashig, den har bara inte hamnat i rätt sammanhang....ja, så börjar jag fundera och så är jag plötsligt igång med ett nytt projekt där "fula pärlan" ska få upprättelse och så börjar jag rota runt och leta efter annat jag låtit ligga "ifall"... Den här gången blev det två armband. Nu försöker jag hindra mig själv att fortsätta på samma spår och göra fler armband (kanske leta upp en loppis och hitta mer roliga små saker man kan ha på ett armband och på så sätt öka småskräpet här hemma och få fler saker som det är "synd om").
BARA använda sånt som finns hemma! Eller, just det, det var STÄDA jag skulle göra...

lördag, juli 28, 2007

Färg in action



I två dagar har min outfit till viss del sett ut såhär. L och jag målar om hennes rum. Nu byts den svarta och mörkt plommonfärgade trenden ut mot en hoppfull grön färg!

Vem vet: rätt vad det är sitter hon väl här och spisar jazz också...

fredag, juli 27, 2007

Sommarörhängen



Nyligen fick jag tips om smyckessajten Nomeni och beställde dessa örhängen därifrån. Billiga, fri frakt och snabb leverans. (Men det övriga utbudet lockar inte mig.) Tänkte att det här skulle vara örhängen som var både tuffa och skira på samma gång och fick associationer till bränsleslangar och dylikt, men materialet är hårdplast och inte gummi, som jag trodde.

I vilket fall gillar jag dem - trots att de är stora, 7 cm!

torsdag, juli 26, 2007

Astrid & Agnes















Hos min frissa har jag köpt de här fina örhängena av märket Astrid & Agnes, ett företag som har sin hemvist i Varberg. Den svarta stenen är slipad och glittrar lite. Tycker kanske inte att deras hemsida är den bästa, men ni ser iaf det halsband jag också funderar på. I stil tycker jag att det passar till Oslo-armbandet.

onsdag, juli 25, 2007

Svart

Nej, nu krävdes en dag med lite variation till allt det vita! En dag i svart!
Jag är nöjd med mina nya smala byxor från HM (cigarettmodell? Gubbyxesnitt, smala ben, något korta.) och tog min gamla ärmlösa linneblus från Törnrosa i Löttorp till heders igen (bestämde mig för att gäddhänget inte var så farligt än) och så Docksta-kopiorna som jag inköpte för evigheter sedan i skoaffären mellan Grums och Vålberg.




Det blev svart för att jag ville använda mitt coola Philippa Green-armband också, förstås!

tisdag, juli 24, 2007

Firande


Det är kul att fylla år (sen kan vi ha ett snack om de dubbla känslorna över att bli äldre och äldre, det är ju inte lika okomplicerat)! Igår kom Karin och Maria på sitt årliga besök med en present! Väskan är som klippt och skuren till mina Primarkskor. Inköpt på Iris Hantverk, om jag fattade rätt.

Vitt och silver



Den här tunna, tunna bomullstunikan från Tara Jarmon har åtskilliga år på nacken. Bården längst ner har silverpaljetter blandade med röda- och turkosfärgade paljetter påsydda med en turkos tråd. Ännu äldre är metallskärpet med påklistrade plastturkoser. Till vita capribyxor kändes det helt OK en regnig dag, som igår!

måndag, juli 23, 2007

Turkos mm


Nyligen budade jag hem den här klänningen från Tradera. Den är från Marimekko och av modellen att döma bör den vara från 80-talet? (Rak ner till höften och sen rynkad kjol där). Tunn och sval bomull som passade bra igår, när det var så varmt. När jag lämnar tomten med den brukar jag ha skärp i midjan.

Thune














Jag hade span på något fint smycke att ta med hem som souvenir från Oslo. Trots alla museibutiker och småaffärer vi besökte, så hittade jag inget där, utan det blev istället på traditionella butiken Thune (etablerat 1857) på Gardemoen som jag hittade det här fina armbandet. Ringarna är i silver, gult guld och rött guld. Nu ser jag att butiken har nätshop och att jag kan komplettera med både örhängen och halsband.

söndag, juli 22, 2007

DiN - Designed in Norway

Steen & Ström fanns en avdelning med nya norska designers - Designed in Norway. Det var rea och svårt att veta hur urplockat det var. Det som fanns kvar var snyggt men ganska dramatiskt - mer fest än vardag. Extremt och kul, men svårburet. Hur ska man tänka kring mode - det är en sak om det uttrycker något speciellt men inte går att bära (som Sandra Backlund) och sen på andra kanten avskalat bruksmode (som t.ex. Filippa K). En väldigt försiktig utsaga är att det norska jag såg här var varken eller; inte så väldigt intressant och inte heller något åt baskläder. Inte riktigt hittat sin form?? Representerade designers/märken var:

Peter Löchstöer
Sidorova
Undorn
Leila Hafzi
Alpaca society
Synnöve Mo
Maggie Wonka
TSH
Kristian Aadnevik

När jag kollat in deras sidor (av de jag kunde hitta) så gillar jag Maggie Wonka bäst (även om färgvalet lämnar mycket att önska). Det där med att låta den långa slinkiga sjalen hänga bak på ryggen var väl något att härma direkt?

Mönster













Vad ger ni mig för det här mönstret? En hel vägg i det makalösa Rådhuset täcktes av detta mönster!

Thor H

Jag är liksom nästan uppväxt med Thor Heyerdahl på det sättet att min pappa refererat till honom i alla tider. (Sen hade P en TH-period också och när vi väntade L hade jag Thor som förslag på pojknamn... ) Som barn var jag, naturligtvis, på både Kon-Tiki-museet och Fram-museet som ligger på vackra Bygdöy (dit man tog båt från Rådhusplatsen). Nu nöjde vi oss med Kon-Tiki, vars färd i år firar 60-årsjubileum. På museet visas också Ra och det är den vackra båt ni ser här på bilden.

Skriet

Det blev Munch också, förstås. Jag har varit på flera utställningar alltsedan tonåren, då jag drabbades av M för första gången. Insåg att jag nu, i medelåldern, kan se på hans tavlor på ett annat sätt - mer distanserat. I tonåren drabbades jag av hans expressionism så totalt - M kände precis som jag! Nu är jag glad över att kunna konstatera att jag känner igen känslan, men inte går in i den!
På det sättet var det också nästan komiskt hur mycket man lanserade Skriet i butiken - det var ett enda samlat kommersiellt ångestskri!

Grünerlökka














I Grünerlökka skulle vi hitta mycket av den nya designen hade vi förstått. I tidningarna vi läst hade vi fått tips på speciella affärer och vi travade målmedvetet till dem, för att bli ganska - besvikna. Hade vi istället ägnat tiden åt att bara strosa runt i G. hade vi förmodligen hittat mer.
Mysiga kvarter, fullt av småaffärer, prisvärda restauranger och här: en fin park!

Oslo

Med ambitionen att kolla in norsk design och mode och några museer åkte D och jag en snabbtur till Oslo (fredag morgon till lördag kväll). Vi hade förberett oss med några artiklar ur Elle och Femina och kollat öppettider på museer. Det fantastiska Oslopasset gjorde alla ambitioner till verklighet! Förutom fri åkning på lokaltrafiken så var det entréer till fler museer än vi tänkt oss från början!
Ett besök på Husfliden (ungefär som vår Hemslöjden) hann vi också med förstås - svårt att gå förbi den långa textila hantverkstraditionen. Här såg vi ett exempel på den i modern tappning - den coola Ekstrem-stolen av Terje Ekström. Borde inte den finnas på ett bibliotek som har regelbundna stickcaféer??

torsdag, juli 19, 2007

Slott och herresäten II, Ekolsund













Idag blev det återbesök på Ekolsunds slott. Mycket har hänt på ett år - iaf om man betraktar fasaden.
Däremot kändes cafét i Värdshuset tristare, torra kanelbullar och inga sallader...




Kul meddelande från gångna sekler
Och snygga lampor!

onsdag, juli 18, 2007

Nelson Mandela och jag

Idag fyller NM och jag år! 89 respektive 46. Från min sydafrikanska syster fick jag följande hälsning:

Have a very beautiful day full of happiness. I so wish to be there and give you the best hug.

Malin uyi nganga.
Uhlala unoxolo no thando ngasonke isikhathi.

Malin uyinganga
Uzalwala no Mandela.
Uyinganga.

Malin uyinganga.
Umusa nothando.

Malin uyinganga
Ngasonke isikhathi.

Ogole gole o lekane le Tlou.
Matubako.
Ngwana bo Huma le Ntshole.

Sing these song for I have already sang these verses in the morning.

Om jag ändå förstod!

Blommigt

Det är många år sedan jag köpte den här toppen från Vila. Väldigt söt men genom att den är lite snedskuren och har råa kanter så har den fungerat och inte känts puttinuttig. Den köptes med ett gult linne fastsytt, men det klarade inte tidens tand, så nu har jag andra linnen under, vita capribyxor till.





Tyvärr var jag även tvungen att komplettera med lilla orangea koftan - i måndags var det riskfritt att leva utan kofta, men nu är temperaturen tillbaka till "kofta" igen.


Till denna top har jag alltid det här fina halsbandet i två olika träslag, som L gjort i slöjden. Dessutom brukar jag ha de här örhängena som ser ut att vara gjorda till toppen!

tisdag, juli 17, 2007

Rosa

I början av 90-talet så var det modernt med färganalys. Jag är Vår och vad gäller rosa nyanser ska jag hålla mig till laxrosa och hålla mig borta från cerise. Fast det kan man ju strunta i?
Här ses gårdagens klädsel - en gammal kjol från HM med t-shirt från Gudrun Sjödén.
Inga skor, eftersom jag inte lämnade tomten, förutom den timme när jag förvandlades till Sporty Spice.

måndag, juli 16, 2007

Tur i Värmland IV

På söndag förmiddag tog P och jag en tur till Rackstadmuseet. Jag har varit där förut, men nu tycker jag att det var finare än jag mindes det. Gillar den permanenta utställningen men också Landskap Nu var fin.
Härligt fik i prunkande trädgård!

Sen bar det hemåt igen!

Tur i Värmland III

Så var det dags för Arvikafestivalen! Tyvärr så vräkte regnet ner stora delar av kvällen vilket nog tog lite på entusiasmen hos de flesta av oss. (Jag var förstås outhärdligt nöjd över att ha packat ner både regnställ och gummistövlar. Alla hade inte gjort det, om man säger så.) Jag var glad över att vi inte tältade, jag hade inte ens mitt Kulturtält på mig!
Min stora behållning blev Patrick Wolf vars inlevelse på scenen ingen kan klaga på! Under låten, när han lättade ytterligare på sin lätta klädsel, passade han på att stoppa ner en mikrofon i kalsongerna - sände live därifrån s.a.s. (jag kunde inte höra något speciellt). Bandet bestod bl.a. av fiol och kontrabas. Jag kan inte redogöra för musikstilen - men roligt var det! Musikaliskt var Tingsek bästa behållningen, Svenska Akademien var bra men Magic Numbers en besvikelse. Slätstruket och trist. På skiva är de bra, men live...nä...tacka vet jag Patrick Wolf!

Sen: Jag hade förstås öronproppar hela tiden. De flesta hade öronproppar - så VARFÖR har man så hög volym??
Och hade det inte regnat så förbålt hade jag nog kollat lite mer ordentligt på ståndet med de fina kjolarna.

Tur i Värmland II













Vid frukosten på Grums Värdshus läste jag om en utställning med Jobs tygtryck strax utanför Grums, som vi beslutade oss för att besöka (det var då det började gå upp för familjen att denna resa ingalunda var en Morfar + Arvikafestival-tur utan en Konstresa...). Väl dold i skogen i Pikenberg låg Mimmi design som, förutom Jobs-utställningen, också sålde egendesignade kläder. Väldigt häftiga...efter mycket velande slog jag till på en linnerock i turkos och lila...ett Kulturtält...vad har jag gjort!? Ni ser min hysteriska pose!
Vid Jobsutställningen fanns också Dockstas tofflor. Jag hade inte fattat att det var Jobs-tyger på dem. Bra att få prova dem, verkar vara stora i storleken.
Påvägen från Pikenberg gick jag med på att stryka Klässbols linneväveri från besökslistan - vi drog raka vägen till Arvika istället!

Tur i Värmland I

Otaliga gånger har jag passerat devisen "Picasso valde Kristinehamn - gör det du också!" och denna gång följde vi uppmaningen och åkte till Picasso-skulpturen. Det var extremt välskyltat på vägen dit, så det var inga problem att hitta! Ståtlig var skulpturen och vackert låg den. Jag trodde att konstmuseet låg i närheten men det var istället på andra sidan Kristinehamn och ett kort tag tänkte jag ge upp, men vi hittade! Utställningen Paris tur och retur - svenska och norska Matisseelever var en jättefin utställning, restaurangen hade jättegod mat och i Målarverkstaden fastnade vi alla men L och W så länge att jag nästan fick tjata ut dem!

fredag, juli 13, 2007

Turkos och rött














Häromdagen påtade jag äntligen klart min turkosa linsnodd. För att liva upp den lite, så sydde jag på lite röda pärlor. OM jag skulle få för mig att beställa de här örhängena, så är jag redo!

Men NU gäller det att dra upp tonåringarna och putta in dem i bilen för färd mot Arvikafestivalen! Magic Numbers - här kommer vi!

torsdag, juli 12, 2007

Utflykt i Uppland VI

Igår var det dags för den årliga utflykten med damerna - i år var vi 3. Fokus var kyrkor i södra Uppland. Vi besökte fem kyrkor och gick in i tre. Alla medeltida och alla inom en radie av 9 kvadratmil ungefär. Man kan undra hur mycket folk det egentligen bodde här under 1400-talet? Fanns det tillräckligt för att fylla alla dessa vackra kyrkor? Albert Målare med lärlingar måste i vilket fall haft bråda dagar!

Här ses en detalj från Villberga kyrka där jag föll i stavor över de fina bårderna överallt. Något att överföra till vinterns stickning/virkning kanske.


Utanför Härkeberga kyrka fanns en liten shop där vi alla tre köpte galltvål, något som jag läst om på Annas blog feat. Mel E. Jag ser fram emot mitt förändrade liv!


Sen hittade jag en vit kappa också, på Selmas i Enköping. På det hela taget var det en mycket lyckad dag!! (Med förra årets sommarstängda erfarenhet i minnet hade denna resa också föregåtts av nogrann research)

Se själva vad glada mina kompisar ser ut!! För övrigt så reste vi under artisnamnen Tant Röd, Tant Grön och Tant Blå. Helt oplanerat faktiskt.

onsdag, juli 11, 2007

Blått och orange

Håll med om att orange och blått liksom ser sportigt ut ihop? Eftersom jag nu gör mitt bästa för att övertyga mig själv om att jag är den sportiga typen (en del förvandlas till Stålmannen, Bicycle Repairman men jag förvandlas till Sporty Spice och kastar mig på cykeln med min vattenflaska...) så tänkte jag att jag skulle backa upp mig själv med en sportig outfit.
Vit top från Vila, capribyxor från Lindex, kofta från Lindex, väska från Bitte och gammalt blått halsband av okänt ursprung (som dessutom gick sönder efter att jag tagit denna bild. Suck.)

Tyvärr måste jag erkänna att denna outfit är snyggare i två dimensioner än i tre. Stark valkvarning råder. Ironiskt nog.

tisdag, juli 10, 2007

Rött och vitt

Egentligen kan jag tycka att det är lite lättköpt att kombinera med vitt. Nästan allt blir ju snyggt ihop med vitt. Men igår ville jag verkligen använda den röda tunikan jag köpte från Asos i vintras. Det var första gången jag beställde från dem. En enkel och effektiv tjänst. Det gick t.ex. utmärkt att returnera, eftersom det mesta visade sig vara rena katastrofen på mig. Jag behöll endast denna röda tunika. Jag vet inte, det är något skumt med den (bylsig och oklar placering av midjan), men ok, den får hänga med ett tag. (Det andra jag behöll var ett jordgubbshalsband som jag tyckte var kul ända tills jag insåg att alla flickor på skolan har sådana, så nu har jag skänkt den söta jordgubben till L. som var enig med mig att den passade bättre på henne!). Jag hade tunikan tillsammans med ribbat linne från Vila, vita snäva byxor från Gina Tricot, flätat skärp från Friis & co och gräddvit kofta från B Young. (Egentligen är jag tveksam till att kombinera kritvitt med gräddvitt, men det fick passera. Jag tycker att den lite grövre strukturen i koftan gjorde sitt till.)

Sen hade jag mitt nya smycke från Silke, som jag är så förtjust i. Kostade skjortan, men jag har sneglat på det i ett halvårs tid, försökt att kopiera det och misslyckats, så när det såldes för halva priset så slog jag till!

måndag, juli 09, 2007

Biblo-örhängen


















Denna idé till örhänge känns väldigt frestande att stjäla! Problemet är väl endast att (åtminstone mitt) Alfapet har plastbokstäver som inte känns lika lockande. Men vilka gamla spel finns på vinden, tro?

Grönt-svart-vitt


Klargrönt tillsammans med svart och vitt tycker jag mycket om. Häromdagen, när jag köpte gula leggings, slog jag också till på ett par klargröna dito från Topshop och invigde dem igår tillsammans med kjol från Vero Moda, t-shirt från HM, kofta från Cappucino, halsband från Ruth & Randi. De gånger jag tvingades gå ut så passade de hundtandsmönstrade gummistövlarna bäst.
Med denna outfit tangerade jag gränsen för vad som är lämpligt för en dam i min ålder, förstod jag av reaktionerna från delar av tonårsjuryn här hemma. Det var de klargröna leggings (i bestämd form: leggingsena??) som tydligen ansågs vara "galna"...

söndag, juli 08, 2007

Gult

I slutet av förra sommaren sydde jag en kjol inspirerad av en kjol jag såg i ett skyltfönster i Amsterdam. Häromdagen använde jag den tillsammans med gul blus från Filippa K, väst från ZeZe, skor från Primark (de knallgula får vila i garderoben på obestämd framtid) och halsband av Annika Sjölén.

Positiv respons på denna outfit - med stark betoning på de gula inslagen - gjorde att jag häromdagen inhandlade gula tights (eller leggings heter det visst numera? Förra gången de fotlösa var moderna hette de tights och de med fot strumpbyxor, eller hur? Nu tror jag de med fot heter tights?) för att förstärka de gula inslagen i min garderob!


Här synes Amsterdam-kjolen, för dyr för att få följa med hem.

fredag, juli 06, 2007

Moppe













L:s kompis har i rask takt tagit moppe-körkort och införskaffat en hoj. L. sitter bakpå och nu fräser de två runt Bålsta och rapporterar nöjt hur fort det går i alla backar...
På min tid drömde jag om en sån här, men av någon outgrundlig anledning köpte jag ryggsäck, sovsäck, liggunderlag och gummistövlar och åkte till Kebnekaise för alla sparpengar istället.

Den motvilliga motionären














(Foto: Kia Gumbel)

Förutom lite sporadisk stavgång har jag ägnat mig åt total träningsignorans det senaste året. Nu är min plan att sporta järnet i 3 månader för att sedan luta mig tillbaka mot soffkuddarna, handarbetena och böckerna igen. Jag är den motvilliga motionären personifierad.

Just nu läser jag Jenny Diskis biografi Den motvilliga resenären. Jag vet inte om jag kvalar in i den klubben riktigt - ser jag inte rätt nöjd ut här med väskan i högsta hugg i Aberdeen? Fast jag är ju påväg hem, förstås.

onsdag, juli 04, 2007


Slott och Herresäten - Skokloster













Den här veckan är en slags nedladdning inför semestern. Idag tränade P och jag lite genom att ta långlunch och äta på Skokloster. Vi kom dit precis när m/s Kung Carl Gustaf skulle lägga till vid bryggan. Båten möttes av vän flicka i tidstypiska kläder.


Jag tänkte ladda upp en närbild på mig för att visa hur jäkla trött och hemsk jag ser ut före semestern och sen - förhoppningsvis - publicera en mer positiv bild efter semestern. Men mitt ego förbjöd mig. Ni som ser mig live får stå ut, men ni andra förskonas från denna syn. Därför kommer här istället en bild på avstånd.
Det är vackert vid Skokloster. Jag rekommenderar ett besök. Och potatisgratängen till rostbiffen var bland det godaste jag ätit.
I krokarna runt Skokloster bodde Hedvig Charlotta Nordenflycht under en period. Hon skrev många vackra dikter, som Över en hyacint och en som finns citerad på många tonårsbloggar och som har inledningsstrofen - Min levnadslust är skuren av... - och här t.o.m. en topplista!

måndag, juli 02, 2007

Vi drömmer i färg












- Vad ska du med ett 4-manna-tält till, undrade svågern. Du har väl inga vänner?

Man kan ju i så fall hänga ett gäng om halsen! We dream in colour heter märket och man kan beställa online!

(Foto lånat från Feber.se)

Philippa Green coming to me!


Via någon blogg fick jag nys om denna tävling på Feber där man kunde vinna ett armband avPhilippa Green. "Svara på en fråga och skriv kort motivering varför just du ska vinna" - jag har alltid trott att dessa tävlingar är fejk. Fast man svarar och skickar in och håller tummarna - och så vann jag!
Och jag som hade planer på att maila min biblakompis Rose i Kapstaden och be henne kolla priserna där och så ev. köpa och ta med till IFLA i Durban i augusti. Och så be Anna-Birgitta, som ska till IFLA, ta med från Durban till Stockholm...hä,hä,hä...så mycket enklare det var att vinna!!
Philippa Green är en sydafrikansk designer som blandar materialet perspex med andra, som silver, som broderier...kolla själv vad snygga! I Sverige finns hon att köpa på Unnamei.