måndag, juli 26, 2010

Provdocka in action

Jag jobbar nu med att sy en jacka av det nunotovade tyget. Provdockan

är mycket användbar. Min syster säger att jag måste ta det lugnt och vara noggrann för detta kan bli en riktigt snygg sak! Hon är till och med beredd att komma hit och stödja mig i processen!
(Det är ingen kniv som sitter i strupen på provdockan utan en glipa mellan dockans olika delar. Man kan ställa in hals, byst, midja och höft.)

Dagens


När jag intresserade mig för vårens kollektion från Marimekko via webbsidan var det mesta redan slut i butik. Tycker för övrigt det verkar som om butiken vid Norrmalmstorg endast tar hem delar av kollektionerna? Jag förälskade mig hårt i denna klänning och som genom ett under hjälpte mig Minna och Kalle i Esbo med att fixa den! Dessutom till rea-pris!
Har egentligen lite svårt med leggings (på mig, på andra är det snyggt) men har bestämt mig för att dessa i aningens blank viskos från Vila passar bra till.

Gårdagens

Jag har haft ett litet återfall av mitt Traderaberoende eller kanske är det snarare så att jag nu hårdbevakar Malene Birger-plagg i hopp om att en viss klänning ska dyka upp. På vägen har det blivit några andra maleneplagg som den här tunikan i tunn bomull och fina broderier som blev pappas födelsedagspresent till mig! Vi är mycket nöjda båda två!

Jag har fullt sjå att förklara hur "webben" ser ut och hur Tradera och Blocket fungerar för pappa som är blind men teknikintresserad.

fredag, juli 23, 2010

Utflykt i Uppland
















P vid Furusund


Nordost om Bålsta tyckte både P och jag var ett outforskat område så vi åkte lite slingrande vägar via Sigtuna, Märsta, Närtuna, Smedsmora, Riala och Penningeby till Yxlan igår. Det var så himla fint överallt utom just Yxlan då, som nog bara är fint för de som bor där. Som turist göre man sig icke besvär. En rak väg rätt genom ön till en vändplats längst i söder. En grillad i kiosken vid färjeläget blev den exotiska middagen. Fast kanske allt det turistiga finns på Blidö, som vi valde bort på denna tur?

På vägen hem så körde jag och därmed stannade vi på lite fler loppisar än på förmiddagen. I en lada fyndade jag en provdocka och idag har jag börjat sy av det tyg jag (nuno-)tovat under en veckas tid!

söndag, juli 18, 2010

Dagens födelsedagsbarn

Idag fyller jag år och då tycker jag att det tarvas en outfit-bild! Fast största anledningen är att jag är så grymt nöjd med konstruktionen av den här sommarkjolen! Det är en stuvbit i stickad bomull som jag köpte för några veckor sedan, väl medveten om att den förmodligen bara skulle bli liggande. Igår kom jag på att den nog skulle passa till en långkjol - som ju är så modernt igen... - men orkade inte göra en riktig kjol och ville inte ha en omlottvariant. Så jag har bara sytt ihop tyget (150 cm brett) och sedan sytt på ett band som jag knyter runt midjan. Det blir en flik över som faller ner som en drapering och formar en liten ficka.
Lätt som en plätt, men kräver förstås att man har tröja som går över linningen för där är det verkligen inte snyggt!

fredag, juli 16, 2010

Norrvikens station

Dagens konstutflykt började vid Norrvikens station där jag nästan körde ända in i kaklet i väntan på D. På avstånd är det snyggare.

D och jag begav oss sedan till Edsviks konsthall för lunch och akvarellutställning. Mycket som var snyggt och intressant. Men det är något som är konstigt med hängningen - vissa kombinationer av konstnärer blev nästan absurda.

söndag, juli 11, 2010

Nunotovning

- Hur gör man för att det ska bli såhär bubbligt och snyggt? frågade Anna en av lärarna på tovningskursen.
- Man ska inte vara så noggrann.
För mig som gärna arbetar under rubriken "fort & lätt" var det naturligtvis ett svar att ta fasta på. Men det besvärande är att man måste ha en massa erfarenhet för att veta när man är noggrann och när man inte är det.
- Det beror på vilket uttryck du vill ha, svarade en lärare mig när jag frågade om det var lagom med ull utlagt. Jag hade förstås ingen aning. För uttrycket kommer ju också med erfarenheten. Först måste jag veta vilken teknik som ger vilket uttryck och sen vilka möjligheter tekniken har att variera uttrycket. Och hur mycket och när man kan gena.
En tredje lärare berättade om en resa hon gjort i Kirgizistan. Vid ett tillfälle fick hela gruppen pröva att tova efter kirgisisk tradition. Några moment i processen förstod ingen utomstående. Ingen kunde förklara. Tillslut blev förklaringen "tradition". Rutinen har övergått till ritual och saknar mening.
Enligt våra lärare har vi inte mycket till tovningstradition i Sverige. Alla tovare gör lite olika och provar sig fram. Det verkar alltså som att detta är en teknik där stor utveckling sker - frågan är bara om utvecklingen också sker i uttrycket? Vet inte om "hemslöjdsestetik" är en vedertagen eller korrekt term. Men om fler än jag tycker att den finns så hoppas jag att den utmanas.

För övrigt har jag just nunotovat med svart gardinjalusi från IKEA och svart finull från Gotland. Det blev nästan så slarvigt som jag hoppades på.

lördag, juli 10, 2010

Dagens


















På Kupan i Hemse hittade jag en blommig städklänning som är urtvättad och skön. Nya knappar och nu får den hänga med några gånger! P o jag har haft en dag med flängande från Återvinningen, Bauhaus till Ikea där vi kompletterat med allt från sågblad till organza. Nu har jag provtovat och det blev jättebra, så imorgon blir det skarpt läge. Dessutom ska jag kanske börja klä om en av stolarna - men jädrar vilka goda korvar vi grillade som uppladdning för fotbollen!

Semester i Stockholm















Efter ett besök på fantastiska Fotografiska museet (kanske världens vackrast placerade?) så stack vi till Kulturhusets tak för att lyssna på ett ungt soulband - Give it up or turn it loose. Det var så bra gung att P:s knäskada återvände...

torsdag, juli 08, 2010

Minimum

Provade igår en kavaj från Minimum. Ett danskt märke som designar för både tjejer och killar. Kavajen var mörkblå, kort, extrema puffärmar som jag tycker ser tuffa ut - inte gullig-puff, nästan som science-fiction-film-kläder. Men ärmen var smal och kanske var kavajen i minsta laget...och passar den egentligen till de två klänningar som jag behöver något till?? Kommer den att finnas kvar när rean reas??
Fortsättning kan följa...

onsdag, juli 07, 2010

Världens snyggaste brevlåda?

Kolla denna kanonfina brevlåda! Den har min brorson Kalle gjort. Läs allt om dess tillblivelse här!


söndag, juli 04, 2010

Almedalsveckan har börjat

Almedalsbiblioteket har däremot öppet året om.

lördag, juli 03, 2010

Icke bärbar filt

Temat på det tovningssymposium som jag är på är Bärbar filt, dvs det vi ska filta/tova är sådant vi på något sätt kan bära sedan. Därför skulle nunotovningen mynna ut i ett linne till exempel. Jag prövade också att tova in en bit spetsgardin som jag köpte på lokala Kupan. Det gick sådär eftersom gardinen var i syntet, så jag fick nåltova lite och trixa för att sen undra vad jag skulle göra med färdiga resultatet... Sent på natten blev det en huvudbonad. Platsar inom städrocksestetiken. Absolut Icke Bärbar ur modegradssynpunkt, men kul!

Lomakka i Helgeandsruinen

Ikväll fick vi se en modevisning av Barbro Lomakkas kläder i Helgeandsruinen (aka Helge And). Vi snackar nunotovning på hög modegradsnivå!